Геноцид проти людства

2016-04-12

Геноцид проти людства

Сторінки минулого не треба забувати ніколи. Важкий шлях пройшло «покоління війни» - голод, тяжка, виснажлива праця та багато інших випробувань.

Визначні події залишаються в історії навіки. Завдання школи донести цю інформацію до дітей.

11 квітня відзначається Міжнародний день визволених в’язнів фашистських концтаборів. Цього дня в нашій школі відбулося ряд заходів, а саме: інформативна година «Фашистські табори смерті- геноцид проти людства», тематична книжкова виставка «Жертвам фашизму», години спілкування «Пам’ять не вмирає», уроки історичної правди «Жахливе пекло фашистських концтаборів», виставка малюнків «Я малюю мир».

Спогади про грізне воєнне лихоліття породжують у кожного почуття гордості за Велику Перемогу і водночас гіркоту від великих людських втрат.

За даними Надзвичайної комісії зі встановлення і розслідування злочинів німецько-фашистських загарбників, жертвами масового терору лише на київській землі стали 236 400 мирних жителів, які опинилися на окупованій території у 1941-1943 роках. Але кількість жертв мирного населення значно більша, якщо врахувати десятки тисяч земляків, знищених на чужині, «остарбайтерів», замучених у концтаборах і гетто. За роки другої світової війни через табори смерті пройшли 18 мільйонів чоловік, з них 5 мільйонів - громадяни Радянського Союзу.

Всього на території Німеччини та окупованих нею країн діяло більше 14 тисяч концтаборів. За визнанням самих есесівців, в'язень, тривалість життя якого в таборі складала менше року, приносив нацистам майже півтори тисячі рейхсмарок чистого прибутку.

Цю пам'ятну дату встановлено за рішенням Організації Об'єднаних Націй 11 квітня тому, що саме в цей день у 1945 році в'язні концтабору Бухенвальд ("Буковий ліс"), довідавшись про наближення американських військ, підняли збройне повстання.

Також 11 квітня були звільнені в’язні фашистського концтабору «Дора», 22 квітня звільнені в’язні «Заксенхаузена», 29 квітня – «Дахау», 30 квітня – «Равенсбрюка», потім – «Освенцим» і «Майданек», «Маутхаузен» і «Штутгоф».

У 1945 році вийшли на волю 530 тисяч чоловік. Близько 250 тисяч із них були колишні радянські громадяни. Загальне число загиблих у німецьких таборах перевищувало 6 мільйонів, багато з інтернованих до смерті піддавалися медичним експериментам.

Здається, так давно це було. Але тільки не для тих, хто пройшов крізь жахіття фашистських катівень. Біографії цих людей - це справжні уроки мужності для молодого покоління.



Кiлькiсть переглядiв: 194

Коментарi